2009. november 16., hétfő

10...

Nem is írtam még, hogy csütörtökön kibújt a 10. fogacska (bal alsó 2)  teteje is :D Most aztán tényleg elég egy pár hétre a fogzásból...
Egy ismerősöm nagyon jól leírta a fogak megjelenésének sorrendjét. Íme:
Fogak számolása:

A fogazatot 4 kvadránsra osztjuk,ez magyarul annyit jelent, h. az orr vonalában húzott függőlegessel jobb és bal oldalra, majd ezen belül alsó-felsőre.
Számolni középről kell.
A tejfogazat 20 fogból áll, azaz minden kvadránsban 5 fog van: 2 metsző, 1 szemfog, 2 őrlő.
A maradó fogazat 32 fogból áll, az 8 fog: 2 metsző, 1 szemfog, 2 kisőrlő, 3 nagyőrlő (utóbbiak közül a leghátsó a bölcsességfog)


Tejfogak megjelenése:

Alsó középső metszők (5-14 hónaposan)
Felső középső metszők (7-15 h.)
Alsó oldalsó metszők (10-19 h.)
Felső oldalsó metszők (9-16 h.)
ez eddig nyolc fog, 4 alul, 4 felül
De ezután nem a szemfogak jönnek,
hanem előbb az első tejőrlők (13-20 h.)
majd csak ezután jönnek a szemfogak (15-24 h.)
és végül a második tejőrlők (24-29 h.)

De természetesen jelentős egyéni eltérések lehetnek!

Maradó fogak megjelenése/fogváltás:

Na itt van a csel!
Ugyanis az első maradó fog, ami megjelenik a szájban az alsó 6-os, vagyis - mivel a tejfogazat csak 5-ösig tartott - ennek a megjelenését nem előzi meg tejfog kiesése. Hanem aljas módon, feltűnés nélkül "odanő" egy fog az eddigi fehér gumók mögé.Ezt nagyon sok szülő nem veszi észre, nem törődik vele, mondván, h. tejfog, úgyis kiesik..
Pedig pont ez a fog a rágás alapja, ez veszi fel később a legnagyobb rágóerőt.
És sajnos elég zegzugos barázdarendszerrel rendelkezik, emiatt könnyen szuvasodik.

Szóval úgy 5-6 éves korban érdemes időnként megszámolni a szemfogak mögötti gumókat, és ha már kettőnél több dekkol, akkor célszerű felkeresni a fogorvost barázdazárás céljából (erről majd később, ha nem felejtem el).

Az aljas 6-os áttörését már látványosabb dolgok szokták követni.
5-7 évesen a gyerkőcök metszőfogai elkezdenek mozogni, mert a tejfog alatt fejlődő maradó fog hatására a tejfog gyökere felszívódik.
Viszont a tejfog nyaka körüli ínyrostok makacsul tartják a fogat, ami miatt fájhat, vérezhet, ezért a gyerekek nem merik birizgálni.
Erre volt régen megoldás a cérna és az ajtókilincs, de a zsibbasztó zselé sokkal humánusabb.
De gyakran egy szívósabb zsemle is elég...
Attól sem kell megijedni, hogy a tejfog kiesését követően még egy darabig nem tör elő a maradó metsző. Ez teljesen normális. Ilyenkor a kölykök jódarabig drakulázgatnak és jókat röhögnek, h. nem csak a ceruza, de a vonalzó is befér a szájukba, miközben a szülők már a kefét eszik, h. mikor lesz már foga a gyereknek.
Kb. 8 éves korra jön elő a 8 metsző (felül 4, alul 4).
Közben a tejőrlőkre még mindig nagyon kell vigyázni, mert a maradő kisőrlők, amik a tejőrlőket váltják, majd csak 9-10 évesen törnek át, viszont ha a tejőrlőket ki kell húzni szuvasság miatt, akkor a maradó 6-os előrevándorol és nem lesz hely a maradó kisőrlők számára. És akkor el lehet költeni egy vagyont a gyerek fogszabályozására!
Attól sem kell megijedni, ha a maradó metszők hatalmas lapátnak látszanak a gyerek gyöngy tejfogai mellett!
Ugyanis nem csak a fogak nőnek, hanem az állcsont is!
Ha viszont vkinek a családjában van fogtorlódás, vagy szüksége volt vkinek fogszabályozásra, akkor a 6-osok áttörését követően célszerű elkocogni a fogszabályozásra, mert ott egy aránylag egyszerű analízissel meg tudják jósolni, hogy lesz-e szükség fogszabályzásra és az ilyenkor alkalmazott egyszerűbb és olcsóbb, kivehető (de inkább betehető, sőt benntartható!!!) készülékekkel sok probléma könnyebben kezelhető, mint később, amikor már lezajlott a fogváltás!!!!!
10 éves kor körül váltódik a szemfog.
12 éves kor körül jönnek ki a 7-esek.
A bölcsességfogak áttörése nagy eltéréseket mutat, van, akinek 20-as évei közepére jön csak ki. És van, akinek nincs is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése