2012. január 24., kedd

Bencéről...

Nem hagyhatom őt sem ki ;)
Na szóval.. Őkelme meglehetősen ki tud borítani azzal, hogy tudja valamit nem szabad, de ő dafke csakazért is megteszi. Gyakran van, hogy a WC-n ülve letekeri a wc papírt, majd beledobja a Wc-be és lehúzza. Amikor pedig számon kérjük rajta, mindig mondja, hogy "csak egyet!". Oviban is ezt csinálja, azon kívül, hogy elmondom neki, hogy nem szabad nem tudok vele mit tenni, ha a fejem tetejére állok sem fogja visszafogni magát. Az óvónők meg panaszkodnak és kérdezik, hogy mit tegyünk? Erre mit lehet mondani? Ők a szakemberek (gyakran mondják ezt fölényesen!!!), mondják meg, mit lehet még tenni? Épp a minap kapta meg Apa reggel az egyik óvónénitől, hogy mi történt Bencével, mert karácsony előtthöz képest nagyon megváltozott. És mindezt csodálkozva! Agyam eldobom, mégsem szakemberek? Itthon volt 2 hétig az a szegény gyerek, naná hogy vissza kell szoknia az oviba. Nekem is kell egy kis idő, mire hétfőnként megszokom, hogy dolgozni kell... Nála meg ráadásul ez mindig is így volt. Ha itthon volt betegen napokra vagy 1-2 hétre utána mindig más volt a közösségben. Erre hogy hogy nem jöttek rá az elmúlt hónapok alatt?
Az óvónő tanácsára végre tudtunk venni Bencének egy futóbicajt (csak egy baj van vele: rózsaszín), hogy az oviban tudjon vele biciklizni, mert az udvaron mindig azon lógott (volna), de hát az meg egy másik kisfiúé, így gyakran volt szomorú miatta. Ez is milyen már? Mondja az óvónő, hogy nem veszünk Bencének egy ilyen biciklit és akkor bevihetnénk... Gondolkodtam rajta, hogy visszakérdezek, hogy mégis momentán miből, mert lehet hogy másoknál 10 ezer forint mindig van a kasszában, de nálunk ez bizony be kell tervezni, nem megy hipp-hopp a dolog.

Egyébként Bence nagyon értelmes, tudja jól, hogy valamit nem szabad, el is mondja, de mégis másképp cselekszik. Vannak hisztik is, pl amikor próbálom rávenni, hogy vetkőzzön, öltözzön egyedül, akkor "Anya segíts!" felkiáltással velem akarja elvégeztetni, majd mikor megmondom neki, hogy csak annyit teszek meg, hogy lehúzom a cippzárt, akkor már megy is a visítás... Erre is mondta az óvónő, hogy előzzük meg a hisztit, nem szabad hagyni, hogy behergelje magát. Jó, és mégis hogy? Talán vetkőztessem le én a gyereket? Mert hogy ilyenkor hiába mondom neki, hogy utána csinálhat ezt vagy azt, meg sem hallja...
De persze azért imádom, vannak nagyon jó kis dumái, gyakran jön oda hozzánk, hogy szeretszeret és megölel minket (olvadós smájli). Jól el tudunk játszani is, csak hát ugye neki több ilyen időre lenne igénye, mondhatni állandóan vele kellene játszani, az lenne neki a tök jó. Néha nagyon remekül elvan pl. a legójával, magasabbnál magasabb tornyokat tud építeni, ha pedig kész a remekmű, akkor jön és hozza és meg kell tapsolni, ilyenkor határtalan az öröme.
Voltunk Heim Pálban is a neurológusnál, így most van egy szakvéleményem, amiben tulajdonképpen csak annyi van, hogy határeset hogy autista-e vagy sem. Szerintem manapság nagyon könnyen ráhúzzák ezt egy gyerekre, pedig vannak gyerekek, akiknek kell a napi rutin, ragaszkodnak dolgokhoz, mert ez ad nekik biztonságot. Ha ez megváltozik, akkor persze dühös lesz. Sajnos Bence is ilyen, ráadásul nem tudja hogyan levezetni a dühét. A türelem nem az ő asztala, hiába kérem meg szépen, hogy várjon egy percet és aztán megcsinálom, amit kért, nem vár, ekkor bedühödik... Én pedig pontosan ezért mentem el nevelési tanácsadóba, hogy mondják meg, hogyan tudom ezt kezelni nála. Kifogytam az ötletekből.
A másik probléma az orvos szerint, hogy a beszéde még csak most indult be, meglehetősen nehezen érthető, sokat halandzsázik... Ezen elvileg könnyen lehet segíteni, remélem tényleg így lesz. A fejlesztések állítólag ezen is segíteni fognak neki. (Az óvónők meg elég érdekesen hol támogatóan, helyeslően állnak ehhez az egészhez, hol pedig legyintve, hogy jaj még nincs elkésve, még ezt vagy azt nem kellene neki már most csinálnia. Velük sem vagyok kint a vízből...)
Szóval most van egy javaslatom az alábbiakra:
- szenzoros integrációs terápia, komplex fejlesztés
- 2-3 hetes próbaidőszakra tej-tejtermék mentes diéta
- A vitamin tartalmú omega 3 zsírsav készítmény (csukamáj olaj)
A fejlesztést majd meglátjuk ki fogja és hol végezni (ovi vagy nevtan). A diétába belekezdtünk, várom az állapot romlást, majd a javulást. Nem egyszerű ez egy tejterméken élő gyereknek. Jószerével minden nap a kenyéren volt sajt vagy vajkrém, utána túrórudi vagy puding, uzsira pedig joghurt, ez most ugye mind tiltólistás, akár csak a reggeli kakaós tej. Utóbbit úgy tűnik zökkenőmentesen sikerült lecserélni kakaós rizstejre. Baromi drága, de ezt legalább megissza... Nem ehet tejfölt sem, ez is elég nagy kihívás, mert majd minden levest tejföllel ettünk, eszünk. A sajt pótlásáról letettem, nem fogok semmilyen tofut meg fene tudja mit elé rakni, mert egyrészt én sem eszem meg, másrészt ő sem fogja (amint megérzi, hogy más az íze pl a trapista sajtnak, már nem is kell neki). Szerencsére cimkéket nem kell bogarásznom, hogy miben van tejpor, csak a nagyobb mennyiségű, egyértelműen tejből készült ételeket kell mellőznünk. Joghurt-puding helyett vettem neki rizstejes pudingot potom 750-ért a két dobozt... Hát ilyet sem fog minden nap kapni, az tuti. Nem is tudom, hogy a tejtermékeket teljes mértékben kizáró ember mit eszik? No és mindezt mennyiért?
Elvileg, ha a kazein jelenti Bencénél a probléma forrását, akkor a diéta végére szépen javulni fog minden téren a kezelhetősége. Ennek ára ez és az hogy eleinte akár rosszabb is lehet.
Az olajat már beszereztem, nem volt egyszerű, mert nem akartam rendelni és várni, mire megjön (A doki is jó fej volt, közölte, hogy csak itt és itt lehet ilyen olajat venni magyarországon, még a telefonszámot is megadta. Mázli, hogy gugli a barátom és beírva az általa felírt Cod Liver Oil szöveget, kiderült, hogy egyszerű csukamáj olajról van szó, nem kell 4 vagy 7 ezer forintért onnan rendelnem amit ő megadott,  hanem a gyógyszertárban összesen 400Ft-ért megkapom ugyanazt.). Hogy miként adom be neki, az lesz még egy nagyon jó "móka".
 

4 hós Kata...

Voltunk oltáson még múlt héten, meg is kapta mindkettőt, most egy darabig letudva minden szuri. Mértük is, mely szerint 6 540gr és 64cm.
Azt kell, hogy mondjam, most kezdi Apa érteni, hogy egy kicsi lány egészen más temperamentumú, mint egy kisfiú :D Kata állandóan mosolyog, néha csak annyi kell neki, hogy valaki ránézzen és már megy is a szégyenlős mosolygás, elbújás. Lényegesen többet beszél, mint a bátyja ennyi idősen, meg is jegyezte Apa, hogy igazi pletykás kisasszony már most :) Eddig nem nagyon volt el rajtam kívül másnál, amint kitettem a lábam a lakásból, a legmélyebb álmából is képes volt felébredni és vígasztalhatatlanul sírni, így sok lehetőségem nem volt a kimozdulásra. Mostanában már jobban elvan Apával, aki szerintem rájött, hogy a lánya igényli a szemkontaktusos játékot, nem elég neki rázni a csörgőt figyelve közben a híradót. Imádja magát felhúzni először ülésbe, majd tovább ügyködik a felálláson is, ha pedig engedjük neki és sikerül felállnia, akkor hatalmas kacajjal jelzi elégedettségét :) Nagyon okos azt kell hogy mondjam, mindig először megvárja hogy rámosolyogjanak, majd visszadob ő is egy mosolyt, de csak egy lájtosat és ha arra is egy hatalmas mosoly vagy nevetés a válasz, csak akkor kezdi el a végeláthatatlan dumcsit, vigyorgást :)
Még nem fordul semerre, de már az oldalra forduláson gyakran ügyködik. Ha hasra teszem, hogy aludjon, akkor mindig hallok némi nyögést, ilyenkor kinyomja magát, körbenéz, hátha bekapcsoltam neki vmi lámpát vagy zenét :)
Pelusból még mindig a 2-est használjuk, de már csak pár napig, mert lassan elfogy. A 3-as pelusok hiába vannak 4-5 kilótól, egyszerűen hasban annyira bő neki, hogy nem tudjuk rendesen megszorítani rajta. Persze a kettes meg kezd kicsi lenni, elvégre ez csak 6kilóig lenne... Vigyáz az alakjára a kiscsajszi ;)
Még tejcsizünk, egyenlőre ki akarom élvezni, hogy végre annyi van, amennyi kell, így a hozzátápival nem nagyon foglalkozunk napi szinten. Alkalmanként kap gyümölcslevet, de nem nagy mennyiséget.
Bencét imádja, bármikor meglátja, csak úgy forgatja a fejét utána. Ha csak ül a fotelben nézve a tévét, akkor is tágra nyílt szemmel figyeli.