2010. augusztus 25., szerda

Képek...

Új képek kerültek a Picasa-ra... Nem kevés, szóval aki mazsolázni szeretne, készüljön rá, hogy sokáig tarthat :D
Videók feltöltése majd később, azzal is jól el vagyok maradva :(

2010. augusztus 24., kedd

Ami elromolhat, el is romlik...

Azt már említettem, hogy vasárnap hazaérkezve döbbenten vettük észre, hogy nincs melegvíz, mitöbb a konyhában abszolút nincs víz. Szerencsére ez tegnap estére (mikor már mindenki megfürdött a melegített vízzel megtöltött kádban) megoldódott... Pár napja már szinte várjuk, hogy az aktuális napon mi fog elromlani.
Kezdődött azzal, hogy az új telefonom akksija kinyiffant. Ekkor egy barátnőm angoltudását igénybevéve elkezdtem intézni a cserét, új rendelését. Mivel a gyári akksi teljesítménye igen karcsú, ezért úgy döntöttünk Apával, hogy itthon veszünk akksit, legalább nem kell megvárni a külföldről érkező alkatrészt. Döbbenten vettük észre, hogy  még az utángyártott akksi is 10 ezer forint... Abból ugye kettő kéne, ami már 20, konkrétan a két telefon ára lenne. Na ekkor jött az ötlet, hogy ebay. Rá is vetettük magunkat és nem akartuk elhinni, amit látunk. 2.600 Forintért 2db nagyobb kapacitású akkut adnak postaköltséggel. Hmmmm... Dobtunk egy hátast. Tudni kell, hogy ezek az akkuk Nokia telefonba is jók, gyártásuk filléres költség lehet, ha ennyiért tudják adni. Gyakran a két azonos típusú termék előállÍtása ugyanott történik, sőt van hogy ugyanabban a gyárban. Az egyik megy a nagy cégnek cimkézésre (ekkor kapja meg a "gyári" cimkét), a másik fele pedig "utángyártottként" vagy úgynevezett "noname"-ként fogja élni életét. A következő sokk akkor ért bennünket, amikor a "garancia hogyan" levelemre azt kaptam válaszul, hogy küldenek egy másik akksit másfél (!) dolcsiért és még postát sem kell fizetnem! Na itthon keressen az ember ilyen céget! Még a régi akksit sem kell visszaküldenem, elhiszik, hogy rossz (főleg a postaköltség miatt voltam kétségbe esve, mert azért Hong Kongba küldeni vmit, akárcsak egy ajánlott levélként, nem túl olcsó mulatság a Magyar Postánál és akkkor még vissza is kell postaköltség - ez is olcsóbb mint kint, mily meglepő - , amikor elküldik helyette a jót.).
Már kezdünk magunkhoz térni az akksi cseréjének sokkjából, mikor is a digis fényképezőgép is egyre halványabb képet kezdett el adni. Először azt hittem, hogy túl világos van kint, ezerrel süt a nap, ezért nem látok a kijelzőn túl sok mindent, majd a lakásba érve döbbenten vettem észre, hogy ott sincs túl sok látvány a kijelzőn. Vmi beállítási problémára gyanakodtam, ezért átfésültem a gép menüjét (az bezzeg rendesen látszik!), ahol meg is találtam a kijelző fényerejének menüpontját, de azt a maximumra állítva sem volt jobb a helyzet. 1-2 napig még naivan éltem ezzel a problémával, mikor odaadtam Apának, hogy nézze már meg, mert nekem kezd gyanús lenni, hogy itt bizony bibi van. Apa egyből meg is állapÍtotta, hogy bizony-bizony beadta az unalmast a masina kijelzőjének megvilágító ledje/lámpája... Puff, estem le a székről, hiszen eszembe jutott a régebbi Panasonic-szervizbeli élményünk, ahol egy 350Forintos alkatrész cseréjére kiszámláztak nekünk munkadÍjjal 15ezer Forintot. Ha ezt még egyszer ki kell fizetnünk, figyelembe véve a kijelző amúgyis borsos árát, jobban járunk, ha veszünk egy másik fényképezőgépet. Kezdtem a szívemhez kapni, lemondani az egyébként nem is olyan olcsó gépről, mikor Apa eszébe jutott, hogy keressünk egy másik ilyen használt, de még jó (vagy rossz, de a kijelzője jó) kütyüt és akkor átrakja abból a kijelzőt a mienkbe. Mondanom sem kell, hogy teszvesz/vatera nem hemzseg ebből a típusból, ami pedig van, az is annyiba kerül, mintha elvinnénk szervizbe ezt és megcsináltatnánk jó pénzért, utóbbi esetben meg mégis csak új alkatrész lenne garival. Szóval ezt is elvetettük és ismét rávetettem magam az ebayre. Lassan már a napi bevásárlást is ott fogom intézni, ha ez így megy tovább... És mit látok? Postával kb. 8.000 Forint a komplett kijelző!!! Bakker ide meg 3-4x-os áron jut el... Mit bánom én, hogy nem eredeti Panasonic, ha működik. Ha meg nem, akkor is olcsóbb garizni postával odavissza, mint itthon megvenni...
Ekkor ismét eszembejutott, hogy mit szenvedtem, mire a kis MSI netbookomba szereztem új billentyűzetet: az itthoni beszerzési források 10-13 ezerért adják. Egy szervizben kaptam volna 7-ért is, de ott közölték, hogy az alkatrészt csak akkor adják ki, ha ők szerelik be kemény 6.000 Forintért. Hiába mondtam nekik, hogy informatikus lévén könnyen elboldogulok a billentyűzetcsere problémájával, hajthatatlanok voltak. Ekkor jött először (vagy másodszor?) a külföldi illetve ebayes rendelés ötlete. Postával 3600-ért lett angol billentyűzetem, amire átrakosgattam a régiről az ékezetes gombokat, bár az angol klaviatúra sem jelentett volna gondot, de hát úgy voltam vele, hogy hamár lehet, miért ne? Kis hosszú Í-m csak néha van, de ez a legkisebb problémám, hiszen közel 10.000Ft-ot spóroltam...

A jót könnyű megszokni...

Erre Bence ismét ráébresztett minket. Az ember hajlamos elfelejteni dolgokat, amik nem adottak, de néha lehet benne részünk és egy idő után már megszokott, mondhatni természetes lesz.
Történt ugyanis, hogy tegnap este, fél 8 tájban Bence megfogta a 2 üres ásványvizes flakont, odaállt az ajtóhoz és mondta hogy "becsuk". Én már kezdtem megörülni, hogy a gyerek milyen rendszerető, biztosan a szemétledobóba akarja levinni őket. Apa veszi a papucsát, hogy lemenjenek és megszabaduljanak a két flakontól, mikor is Bence közölte, hogy "anyais"... Ekkor kezdett gyanús lenni, mert a ledobóhoz nem kellünk ketten. Jönnek vissza Apával, Bence éktelen sírására lettem figyelmes, így kifaggattam Apát, hogy mi is történt. Ő elmondta, hogy Bence ugyan ledobta a flakonokat, de már ment is volna tovább lefelé, majd mikor rájött, hogy nem olyan program van, akkor felfelé kezdett menni a lépcsőn a harmadikra. Apának úgy kellett leszednie a lépcsőről, hogy jöjjön már be a lakásba. Aztán rájöttünk a probléma okára: Az elmúlt nem itthon töltött napokban Bence este fél 9ig kint flangálhatott az udvaron. Merthogy Hidegkúton az is van. Hát Bence meg most is ment volna le, hozta a papucsainkat, vette fel a sajátját és továbbra is ott toporgott sírva az ajtó előtt. A szívem majd' megszakadt...

2010. augusztus 23., hétfő

Mozi...

Apával ma elmentünk moziba kettesben. Rég nem volt ilyen, és mivel volt 2 ajándék jegyünk, elmentünk egy 3D-s filmet megnézni ( Az utolsó léghajlító). Maga a film nem volt nagy szám, a 3D látvány sem, ráadásul olyan befejezetlen, (mert gondolom lesz még 1-2 folytatás) de előtte volt időnk kicsit "plázázni" a nem betervezett várakozás alatt (merthogy Shreket néztünk volna, de az első előadást persze törölték :( ) illetve úgy csinálni, mintha plázáznánk :D Jó volt 2 év után végre kettesben eltölteni egy fél napot...
Holnap ismét kettesben töltős nap lesz, aztán szerdától megint munka :( El tudnék viselni még 1-2 ilyen napot akármennyire is imádom a fiam ;)

Mostanában...

Kicsit összezavarodott Bence alvása, de hát ez köszönhető az elmúlt hetek összevisszaságának is. Hol jól alszik, hol rosszul, hol 2x egy nap, hol 1x. Teljesen kiszámÍthatatlan. Volt olyan éjjel, hogy 15x kellett hozzá felkelni :( Tegnap este pedig elgondolkodtunk Apával, hogy lehet már most meg kellene venni Bencének a nagyfiús ágyat, ugyanis tegnap este nem volt hajlandó a saját ágyában aludni, hanem a kanapéra feküdt le... Féltem, hogy lezúg róla éjjel, igy egy nagypárnát elé tettem, de nem hallottunk semmi neszt odaátról. Lehet csak ennyire ki voltunk mi is purcanva?
Az elmúlt bő egy hetet Hidegkúton töltöttük, Bence időnként jól meglepett minket új szokásokkal. Most már inkább a biciklijére ül és tolni kell, lábacskái a pedálon, motorozott is néha, de azt lényegében csak tologatásra használta :)
A beszédben kicsit visszafejlődött, mert összevonja, rövidÍti a szavakat. Pl a kérek szépen még helyett azt mondja, hogy "kéhmé", az elég volt helyett "elé", a kövér ellenőr (Thomas) helyett "köelöj", stb. És kegyetlenül visszabeszél! :) Kiabálva mondja vissza kis papagáj módjára, amit mi is mondtunk neki (pl. "nemm szaba monta"!), ha vmi miatt rászólunk, akkor egyből azt vágja rá, hogy "nemm kell".
Azt hittük, hogy a tavalyi jó kezdés után, idén is nagy sikert fog nála aratni a Balaton. Hát tévedtünk. Nem volt hajlandó beletenni még a lábát sem a vÍzbe! Csak azért lett vizes, mert a kis felfújható csónakba időnként locsoltunk vizet... A csónakban viszont imádott lenni! Ezzel párhuzamosan az itthoni fürdés is rémálom lett. Nem jó neki sem a hidegebb, sem a melegebb vÍz, nem lehet már a zuhannyal sem becsalogatni a kádba... Pedig este fürdeni kell. Ja és hogy meglegyen a pont az Íre, tegnap mikor végre hazacuccoltunk, kiderült hogy nincs melegvÍz, mert az egyik felettünk lakónál csőtörés van, ők meg békésen nyaralnak ki tudja meddig, kulcs, de talán még a telefonszámuk sincs meg a közösképviselőnél... Jelentem még mindig nincs melegvÍz, a konyhába edénnyel hordjuk át a vizet, hogy tudjunk mosogatni, a fürdőbe szintén edényben hordjuk vissza a már megmelegÍtett vizet... Kicsit körülményes, mert a kb 15liter vÍznek saccra 3/4 óra kell, hogy felforrjon... Áááá.
Bence kapott végre papucsot. Nem volt egyszerű egy 25-ös méretűt szerezni neki, pláne nem olyat, ami nem kerül x ezerbe és van rajta hátrahajtható pánt, hogy ha kell, akkor szandiként is viselhesse. Végre Balcsin sikerült olcsón venni, ami még aznap feltörte a lábát, mert a hátrahajtható pántot fogó kapocs kidörzsölte a bokáját. Előtte még azért el is esett, alaposan beütve a tenyerét, napokig kellett neki ragasztgatni, mert mindig felsértette. Most kezdenek végre begyógyulni a sebei... A papucsban viszont szépen megy, azt hittem, hogy több idő kell majd neki hogy megszokja, de már felvétel után elszaladt benne pöpec módon :D Ja és amiért papucsot akartam: állandóan ki-be járkált a szobából, a szandit viszont nem hajlandó még mindig egyedül levenni, gondoltam egy papuccsal jobban boldogul majd. Ebben is tévedtem :) Ugyanúgy segÍteni kell neki fel- és levenni, mint a szandit :(