2009. december 18., péntek

Gabinak, szülésről...

Kedves Hugicám, csak hogy ne tarts annyira a szüléstől, leírom a mi történetünket. Olvasd, emészd és kérdezz, ha van még kérdésed ;)

Első CTG
Ezen a napon már 3 nappal a kiírt dátum után voltunk, így minden nap mennem kellett CTG-re, minden másnap méhszáj vizsgálat és magzatvíz ellenőrzés is volt. No meg flowmetria is... Szóval ezen a reggelen is voltam CTG-n, annál a dokinál, akinél végül szültem és aki látva a gépből kijövő papírt, meg is kérdezte, hogy mikor szülünk :) Viccesen válaszoltam, hogy nekem ma is jó, nincs más dolgom :) Azért elengedtek, hiszen fájások akkor még nem voltak.
Jóslók?
Valamikor délelőtt lehetett, hogy kicsit sürűbben és erősebben jelentkeztek a fájások. Inkább jóslónak mondanám, csak erősebb volt az addig megszokottnál. Eleinte kb 15 percenként jöttek de összevissza, óránként 3-4 mindig volt. Emlékszem Apa éppen egy természetfilmet nézett (David Attenborouhg) kb. 3x nézte meg :D Én néha odabújtam hozzá, mikor jött egy-egy fájás. Délután 3 körül kezdtek sürűsödni a fájások, akkor már stabil 10 percesek voltak és kezdtek hosszabbak lenni. Tudtam, hogy lassan mennünk kell majd, de még mindig bizonytalan voltam, hogy a fájások tényleg rendszeresek-e, biztos hogy ez már AZ... Fél 6 körül jött el az idő, amikor azt mondtam Apának, hogy akkor elmegyek fürdeni és eldől, hogy mi lesz. Ha erősödnek a fájások, akkor szülünk, ha gyengülnek, akkor nem. Szóltam neki, hogy akkor rendbe kellene kapnom magam borotválkozás ügyileg is, jöjjön segíteni, mert én képtelen voltam bizonyos helyeken véghez vinni a dolgot. Ekkora már kiderült, hogy biza itt szülés lesz, így amikor végeztünk és elkezdtem öltözni, akkor Apa még bepakolta a listáról hiányzó dolgokat a táskába.
Indulunk!
Ő lement az autóhoz a csomagokkal, én még magamra kaptam a papucsom-táskám, elköszöntem Apóstól és mentem utána. Após mit sem tudott az egészről :)
Kórház...
A kórházba érve csengetni kellett a szülőszoba előtt. Kb 2-3 percet kellett várni, aztán jött egy kedves szülésznő (akivel már volt szerencsém találkozni, és már akkor is úgy éreztem, hogy de jó lenne nála szülni) és elővette a már nagyából megírt papírokat és kiegészítette a még hiányzó, aktuális infókkal. CTG-re tett, majd vártunk. 10 perc múlva doki is megjelent, voltam már nála CTG-n így ő sem volt ismeretlen számomra. Ismét vizsgálat (hú, azért ezt a részt kihagytam volna), majd még egy kis CTG.
Szülőszoba
Aztán át kellett öltöznöm, Apa is kapott szép rucit és birtokba vehettük a szülőszobánkat. Sokáig nem élvezhettem, mert mennem kellett beöntésre és megint egy vizsgálatra. Beöntés előtt asszem már volt vmi folydogálás, talán a magzatburok repedhetett meg, így hívtak egy orvost (egy másik fiatalabbat kaptam erre a célra), aki burkot repesztett, biztos ami tuti alapon. Beöntés, majd egy kis WC-n csücsülésm zuhanyzás és már mehettem is vissza a szobába, ahol már várt az infúzióm (strepto + miatt antibio). Kaptam CTG-t a pocakomra, Apa odafészkelt mellém és már indult is a menet.
A fájások
Jöttek a fájások, közben doki is jött néha vizsgálgatni, szülésznő is ott sertepertélt körülöttünk, hiszen mi voltunk az egyetlenek az egész szülő részlegen (volt egy csaszis lány - véletlenül még ismerem is :), igaz IBM? :) - hozzá járkált ki néha a szülésznő, egyébként szinte mindig ott volt, amikor kellett).
Nos én nem tudom, hogy mások hogy tudnak vajúdás közben sétálgatni, mivel én nem lettem volna rá képes. Örültem, hogy fekhetek, mondjuk esélyem sem lett volna felkelni, infúzióval ott ilyet nem lehet. Szóval jöttek szépen egymás után a fájások, nekem a szünetek mindössze pár másodpercnek tűntek, de Apa felvilágosított utána,
hogy pár percesek voltak.
Már nincs sok hátra
Bíztattak, hogy tartsak ki, szépen tágulok, lassan majd elindul Bence. Kaptam egy koktélt a fájdalmaimra, de persze ettől nekem nem lett jobb egy cseppet sem, viszont Bence bealudt tőle... Aztán kaptam egy adag oxitocint is, mert a doki szerint nem voltak elég erősek a fájások. Nekem úgy tűnt, hogy siettetni akart, biztosan dolga volt, de tiltakozni nem volt erőm. A levegőt is kapkodva vettem, rengetegszer szóltak rám, hogy próbáljam meg lassabban, mert nem lesz jó vége. Hát én csak azt éreztem, hogy nem tudok mély levegőt venni, mintha pánikroham lenne rajtam, legalábbis így képzeltem azt el, mert szerencsére még sosem volt ilyenem. mély levegőt igyekeztem venni, de a fájások alatt hiába koncentráltam, hogy márpedig így kell lélegezni, egyszerűen nem ment. A szülésznőnek szólt a doki, hogy értesse meg velem, hogy ez így nem lesz jó, lassabban vegyem a levegőket... Apa is próbálkozott, hátha rá hallgatok, de nem tudhatta, hogy egyszerűen arra már nem jutott erőm, hogy még ezt is úgy csináljam, ahogy kell. Apa már profin látta a CTG-n, hogy jön egy fájás, készüljek (hehe, mintha én nem tudtam volna :) ), aranyos volt, ahogy figyelni próbált mindenre, itatott ha kellett, fogta a kezem (el sem engedtem :D ). A mai napig úgy vagyok vele, hogy nélküle ez a szülés egy rémálom lett volna...
Toljunk
Már kérdezgette a doki, hogy nem kell-e nyomni, nekem meg csak nem akaródzott, már gondolkodtam, hogy csak azért is szólok neki, hogy de igen, jöjjön, csak hogy neki legyen igaza :( Aztán egyszercsak történt valami és Bence feje beékelődött, ahova kellett, majd elindult a hosszú utazásra. Szülőágyat felkészítették, lábam lekötötték, Apa fogta a kezem és az egyik lábam, majd a doki szolt, hogy várjak még, ne nyomjak. Gondoltam is magamba, hogy na ő aztán tudja, mit akar. Nem rég még nyomni akart, most meg ne. Biztos, hogy nyomtam, mert nagyon nehéz volt megállni. Aztán a következő fájásnál már nyomhattam, de akkor meg rosszul csináltam és nem arra préseltem, ahova kellett, így lettek szép bevérzéseim a szememen, arcomon és szinte mindenhol az erölködéstől. A következő fájásnál ismét nem nyomhattam, elképzelésem sincs, hogy miért, de nem engedték... Na de utána viszont beindult minden. Mondtam Bencének, hogy segítsen, hogy könnyítse meg a dolgom, ha tudja. Amikor ismét nyomnom kellett, akkor megint rossz helyre nyomtam, a doki már-már ingerülten közölte, hogy ez így nem lesz jó, nem értem meg, hogy mit kell csinálni. Ekkor már tudtam, hogy vele soha többet nem akarok szülni, ha lesz egyáltalán még szülésem. Aztán egyszercsak nagy koncentrálások közepette sikerült úgy nyomnom, ahogy kell a lélegzést is többnyire sikerült kontrollálnom, így Bence elindult a külvilág felé.
Érkezik a baba
Nem tudom, hogy hányszor próbálkoztunk, mire sikerült, de egyszercsak kint volt a feje Bencének. még a doki oda is szólt Apának, hogy menjen nézze, ott a haja a kicsinek. Ő meg szót fogadott és odanézett :D Utólag mondta, hogy nem volt jó ötlet, mert ő rosszul van az ilyesmitől... No, aztán egyik oldalról doki, másikról Apa segített és háromnegyed 11-kor felsírt a mi fiúnk! Vártam a csodás érzést, amit egy szülés után kell érezni, de csak nem akart jönni.
Megérkezett
Aztán mosdatás és mérés után (szintén doki szólt Apának, hogy menjen már fotózni, mert ő teljesen a hatása alatt volt a történéseknek :D Bár az is lehet, hogy csak engem nem akart otthagyni :) ) kezembe foghattam a becsomagolt fiamat és akkor egyszerűen nem létezett más, csak mi 3an. Fantasztikus érzések keringtek bennem, soha nem éreztem még ehhez foghatót, leírni sem egyszerű. Csak néztem a kis alig hajas babámat és nem győztem vele betelni. Átadtam Apának, hogy ő is hagy fogja meg a FIÁT, mert szóltak, hogy rajtam van némi stoppolni való, így jó lenne, ha visszarendeződnék picit. Szóval átadtam Apának a fiát, de már vették is el tőle, vitték az inkubátorba. Engem közel 3/4 órán át varrtak, nem tudom hány érzéstelenítőt kaptam, de végig csak az járt az eszemben, hogy van egy kicsi fiam, aki nem is olyan pici, hisz 4200gramm és 56cm volt. Tudtam, hogy már bármikor megfoghatom, magamhoz ölelhetem és hogy van egy élet, aki csakis tőlem függ, akinek én vagyok a világközepe.

Reggeleink...

Bence javulgat, látom az alagút végét. Én viszont benyeltem valami kórságot, fáj fejem-torkom és csak imádkozom, nehogy átragasszam Bencére... Fene... Megyünk úgyis gyógyszertárba, veszek szájmaszkot. Este pedig tervezek gyerekdokihoz menni, hogy adjon igazolást Bencének. Lehet jövő héten mégis megy bölcsibe, mert rengeteg a munka a cégnél. Eredetileg úgy volt, hogy ma dolgoznak utoljára, de bejött egy 25 gépes megrendelés, amit még idén meg kell csinálni... Pfff, ember tervez, Isten végez :(

Reggeli teendők:

Kávé főzés,
Bence reggeli kakaójának elkészítése,
Türelmetlen gyerek ágyból való kiszedése és kakaóval megtöltése,
A TV rajzfilm csatornára való kapcsolása,
Kávék elkészítése, majd bögrék az asztal legbelső részére pakolása,
Kuka ellenőrzés,
Cumisüveg mosogatóba helyezése, mielőtt a gyerek kidobja (gyorsaság!)
A szülői és gyerek ágy bevetése,
Gyógyszerek (vitaminok, s egyéb nyalánkságok) bevétele Gyerek-Apa-Anya részéről,
Kuka ellenőrzés,
Itatók töltése, öltözés,
Reggeli,
Kukaellenőrzés (rádöbbenés, hogy gyerek mégsem evett meg mindent, amit elkért)
A nagy ágy ismételt bevetése,
Gyerek megkeresése,
Játékok, itató kibányászása a kukából...

És ez nagyából minden reggel így van pár napja...

2009. december 16., szerda

Új taktika...

Muszáj kicsit cseleznem, hogy igyon. Így is van sírás, de nem kell nagyon lefogni... Kap egy adagot a Maci, Anya, majd Bence is. Minden korty után eddig is dicséret járt, de most meg aztán pláne. Kapott a kezébe ő is adagolót és adhatott a Macinak ő is teát... Ez is tetszett neki, végülis a maci mosható, max bedobom a mosógépbe :) Csak igyon, már nem érdekel hogy hogyan, de igyon nagyából magától...
Próbálom lefoglalni a gyermeket, így néha ebben is leleményesség kell: Tegnap kapott egy kis cipősdobozt, abba fektetjük a barikát (vmi alvó állat, de nem használja arra), néha még a cumit is odaadja neki, hogy el tudjon aludni. Aztán rácsukjuk a barikára a cipős dobozt, miután visszaszereztük a cumit :) Csak 1x kellett mutatnom neki, hogy a barika is kér cumit és már adta is :) Jó szívű na :D Ma ugye a Maci kapott teát, délben szerintem meg is etetjük :)
Kicsit nehéz lemennem gyerekbe, ezek is csak azért nem jutottak eszembe, mert el vagyok én ettől szokva :( Persze azért igyekszem ;)
Most pedig megyek fertőtleníteni és ebédet főzni a nagyfiúnak, bár kezdek én is sz.rul lenni, emiatt szívesebben dőlnék le, de hát ugye ezt nem tehetem meg :( Mindig így járok: ha beteg vagyok, tuti nekem kell állnom a sarat, mert vagy beteg Apa is (ő ugye haldoklik rendszerint) vagy dolgozik és nem tud hazajönni Bencézni amíg lábadozok, vagy Bence is beteg... Én meg majd kihordom lábon...

Helyzetjelentés...

Hasmenés még van, dokit felhívtam, idén már nem mehet bölcsibe és én pedig dolgozni nem. Majd az igazolásért kell átugranunk hozzá, de az sem sürgős...
Mindezt bejelentettem A Főnöknek is:
Főnök kérdése: Beteg?
Én: Igen...
F.: Kár :( Nagyon?
Én: Hát ha nem lenne annyira, akkor mennék. De hasmenéssel nem játszunk...
Legszívesebben megmondtam volna neki, hogy nem beteg a gyerek, csak megjátsszuk, mert tök izgi ismét itthon maradni úgy, hogy a gyerek halálra unja mellettem magát...

Egyébiránt ismét az ivással kínlódunk. Próbáltál már úgy itatni egy gyereket, hogy az nem akar inni? Nos, erőszak kellett... :( 4-kor ugyanis megelégeltem, hogy az egész napi ivása nem volt 100ml sem. Jött a B terv, miszerint negyed óránként gyógyszeres adagolóval beadok neki 20-25ml-t. Persze gyerek minden lehető módon tiltakozott ez ellen, így 1-1 itatás volt 10 perc, szóval 5 perc szünet és kezdhettük elölről a "kínzást". Mikor Apa hazaért én már hulla voltam, fájt a fejem a sok gyerek sírástól, le voltam fáradva az állandó lefogás miatt. És még ráadásul enni sem tudtam tegnap, mert annyira ideges voltam, hogy nem csúszott le semmi. Erőltetni nem mertem, mert így is öklendeztem 1-1 étel szagának megérzése után (nem vagyok állapotos)... Persze most meg fáj a gyomrom :S
Végre esik a hó, sztem hamarosan felöltöztetem a Nagyfiút és lemegyünk sétálni egyet a hóesésbe... Meg akartam várni vele Apát, hogy ő is láthassa a reakciót, de sajna neki dolgoznia kell és a fene tudja mikor ér haza :( Sztem megyünk piacra is veszünk igazi csalamádét, meg talán savanyúkáposztát is és megnézzük a karifának valót, tájékozódunk az árakról és talán ki is nézünk egyet magunknak :)
És akkor az a bizonyos beígért karácsonyról írt kis monológ:
Amikor az ember még nem szült gyereket, általában már vannak elképzelései, hogy mit hogyan szeretne majdan csinálni. Van, amit így is teszünk és van, amit fel kell adnunk. Ez nálam is így volt... Persze vannak dolgok, amik az én lustaságom miatt nem úgy történnek, ahogy elképzeltem és vannak dolgok, amiket a körülmények nem teszik lehetővé, hogy úgy csináljam, ahogy elképzeltem. Szeretném pl., ha Bencének nem az ajándékokról szólnának a karácsonyok, hanem a szeretetről, a családról, az együttlétről. Egyenlőre persze még kicsi ahhoz, hogy ezt megértessem vele, de azért igyekszem. Jövőre már sztem nagyából érteni fogja, de most még a hó, a karácsonyfa fogja lekötni. Vannak dolgok, amiket utálok a karácsonyban: a bevásárló központok nyomasztó tömegét, a kényszert hogy ajándékot KELL venni, kitalálni, hogy ki és mit is szeretne, minek örülne. Nem vagyunk pénzzel bőségesen ellátva, így a család immár először megbeszélte, hogy idén csak a kicsik fognak ajcsit kapni, mi felnőttek pedig örülünk, hogy együtt lehetünk. Most érzem először, hogy talán felhőtlenül tudok majd készülni a karácsonyra, hogy süthetek főzhetek és nem kell az ajándékokra költeni x ezret, aminek vagy örül a megajándékozott vagy nem. Imádok meglepni embereket, de nem kényszerből... Számtalan ismerősöm van, aki eszembe jutott egy-egy alkalommal, amikor vásárolni mentem. És persze meg is leptem őket a hirtelen meglátott kinccsel :D Nekem ehhez nem kell karácsony. Szeretném, ha Bence is ilyen lenne majd. Azért valljuk be, hogy ez elég nehéz lesz, amikor pl az oviban vagy iskolában azon fog menni majd a licit, hogy ki kapott nagyobb, drágább ajándékot. Ebben mi felnőttek vagyunk a hibások, hiszen mi ültetjük a kis fejükbe, hogy az számít ami drága, amihez esetleg hitelt kell felvenni. Szeretném ugyanakkor, hogy Bence ne olyan ajándékot kapjon, amire egyébként is szüksége van (pl cipő, ruha, pelenka, popsitörlő), hanem olyat amit egyébként nem kapna meg, mert nem "jár" csak úgy. Nem kell, hogy az a dolog nagy és értékes legyen, csak örüljön neki. Szoktam neki játékot venni amúgyis, van erre külön kis persely, ahol gyűjtöm rá a pénzt, amit néha kibányászok és megveszek neki egy kiszemelt kicsit nagyobb értékü készségfejlesztő játékot. Nem szeretném, hogy azt érezze, jól kell majd viselkednie, ahhoz, hogy hozzon valamit a Jézuska vagy Télapó vagy Nyuszi. Persze ne legyen rosszcsont, de ha rajtam múlik, sosem fogja azt hallani, hogy viselkedj fiam jól, mert nem hoz neked semmit a Jézuska. Ugyanis sztem pont ezzel lehet őket arrafelé terelni, hogy ezek az ünnepek csak arról szólnak, hogy ajándékot kap. Ismétlem, hogy ezt most így gondolom, x éve is így gondoltam, de lehet hogy ebből az elvemből is lejjebb kell adnom majd. Remélem, hogy nem így lesz...

2009. december 15., kedd

18...

Ja és Bence ma másfél éves!
Juhéjj :D

Mi van mááár?

Én ezt nem értem. Tuti tehettem valami rosszat, mert elér minket az összes lehetséges betegség.
Kibújtak a két felső 4es fogai Bencének, amit jó kis hasmenés kísért... Aztán ma reggel ismét és a bölcsiben még 3x volt neki 1 óra alatt... Dokit hívták, majd engem, majd én is a dokit. Úgy tűnik, hogy ez már nem a foga szegénynek. Mi a túrót tegyek? Annyi gyógyszert kap már szegény megelőzésként, hogy ennél többet nem is lehetne neki adni és mégis mindig benyalunk valami "finomságot"...
Sajnálom szegényt, mert lassan nincs olyan hét, hogy ne lenne valami. Az a reményem, hogy idén talán megússzuk már betegség nélkül, szertefoszlott...
Mai menü: Lactiv akut, Sodioral, Pro+kid, Normaflore, C vitamin, rengeteg tea (ahha, csak inná meg, minden esetre imádkozom ezért) és krumpli, sárgarépa vagyis diéta... A drukkokat azért kérem, hogy mégis csak a foga legyen és holnapra elmúljon... Valamiért úgy érzem, hogy a héten már ebből nem lesz semmi :(

2009. december 13., vasárnap

Fél 9...

Eddig aludtunk, illetve henyéltünk, mert Bence 8kor kelt, de még elvolt az ágyában dumálva, így kihasználtuk az alkalmat és mi is pihengettünk még egy kicsit. Elmondhatom magunkról, hogy nagyon jól esett :D Iszonyat rég volt ilyen, hiszen mostanában mindig n7kor ébredt követelve a reggeli kakaóját...
Egyre többször van, hogy ha fáradt bekérezkedik az ágyába. Így volt ez tegnap este is és most h1kor is. Ebéd még éppen készül, de Bence nem bírta kivárni, kénytelen voltam őt ebéd nélkül letenni aludni :(