2010. július 8., csütörtök

Bencéről 2...

Folytatás...
Mozgás: Lépcsőzés váltott lábbal kapaszkodás nélkül, segítség csak akkor kell neki, ha éppen siet. Preferálja a fel-, lelépcsőzést, ami sok csomaggal nem túl jó húzás tőle, egyébként viszont örülök neki, mert én is szívesebben közlekedem így a lépcsőházban.
Ugrál... 20-30 centiről is egyedül, teljesen szabályosan le tud ugrani. Az ágyunk közepén is szokott, a tévé előtt, este fél 10-kor, szülei legnagyobb örömére. Tegnap játszott az egyik cicával, azzal amelyik enyhén defektes (szvsz), ugyanis kis mazoista szegényke. Azt is képes megvárni, míg Bence odamegy hozzá és megszeretgeti. Sőt, néha még le is fekszik neki és dorombol. Bence meg közben a macsek mozgó farkincájával játszik, a dög meg tűri. :) Figyelni kell, mert tényleg nyomogatja az állatok szemeit! Ha olyanja van a cicusnak, akkor éppen csak annyira menekül el Bence elől, hogy ő ne tudja utolérni. Aztán, mikor Bence 1 méterre van tőle, akkor ismét spuri, de csak lájtosan. Tegnap beszaladt a pótkocsi alá, mert tudta, hogy ott Bence elég közel tud hozzá kerülni, de csak anyira, hogy még épp ne érje el :D Bence meg szaladgált a pótkocsi körül, néha meg-megállt, ugrált egy sort (közben magas hangon mondta neki, hogy "miaú" :D). Jó 10 percig eljátszottak együtt :D
Fut, mi több rohan, utolérni nem egyszerű.
Hétvégén bemutatta, hogy hátrafelé is tud menni.
Most ismerkedik a pedálos tricajjal, egyenlőre nem igazán tartja rajta a lábát, nem hogy tekerné.
Mostanában a motor is mostoha lett, nem hajlandó egyikre sem ráülni.
Labdákat simán rúgja, dobja, pattogtatja. (Sajnos nem csak a labdákat :( )
"Szobatisztaság": Azért is tettem idézőjelbe, mert ilyen még közel s távol sincs. Nem mintha kellene, hogy legyen, csak annyian próbálkoznak már vele. Bencének van bilije, de mint említettem, nem igazán akar ráülni. Viszont most jutott el odáig, hogy szól, ha történés van a pelenkában. Nem, még mindig nem találja el, hogy melyik, de egyenlőre ez is hatalmas előrelépés. Sőt, szerintem vissza is tudja tartani a pisit, mert a bugyiba nem hajlandó pisilni :D Viszont amint megkapja a pelenkát, azt telepisili ;) Félsiker :D
Rossz szokások: Van neki is, főleg a hisztik és a tombolások zavaróak. Aztán van még olyan, hogy a kádat pancsikor telepakolja labdával, így a fürdés úgy zajlik, hogy Bencét meg kell találni a sok labda közt :)
A vacsik is úgy zajlottak, hogy először vajas kenyér/zsömle/kifli, aztán a felvágott és a sajt + a zöldségek, különben nem enne kenyeret hozzá. A
poharak/tányérok tartalmát hajlamos kiönteni, miután a benne lévő ételt/italt már nem kéri. Ebből kifolyólag került már leves az asztalra, Mama legnagyobb örömére vagy gyümölcslé a szőnyegre (Anikó bánatára, bár annyira nem vette zokon :) ).
Rossz szokása lett, hogy séta közben felkéri magát Apához. Nehéz lesz erről leszoktatnom, pedig muszáj, mert egyre nehezebb (illetve most egyre könnyebb ezek miatt a nyavalyák miatt, de még így is tekintélyes a súlya).
Ha olyanja van, hogy egyedül akar enni, akkor nincs az az Isten, hogy segíthessen neki valaki, ugyanis amint erre sor kerül, iszonyatos tombolásba kezd, borogat és részéről lezártnak lehet tekinteni az étkezést. Az sem segít, ha nem ehet tovább, mert ez őt nem zavarja...
Ha már befejezte a keksz/kölesgolyó evést és még van nála, akkor kézzel szépen széttrancsírozza pl az ágyunk kellős közepén :( Aztán precíz mozdulatokkal  a nagyját lesöpri a földre és ott is szétkeni, csak hogy a takarítás minél nagyobb meló legyen. Ha pedig kérjük tőle, hogy szedje össze, elszalad jó messzire, hangsúlyosabb kérésre pedig hisztit kapunk válaszul. A kényszer összeszedés pedig rendszerint üvöltés közben történik meg Apa/Anya rásegítésével. Na ilyenkor szokták szerintem a szomszédok igen erőteljesen fontolóra venni a gyermekvédelmisek kihívását.
Ha Papa megjelenik, akkor vagy odaszalad és rácsap a hasára vagy elkúrjantja magát. Ezt nem tudjuk mire vélni... Mondjuk én nem mondanám, hogy nagyon "bánom", ugyanis nem rég megkaptam Papától, hogy miért büntetem a gyereket a szobábaküldéssel... Hát legalább rájön, hogy pont ezért, mert másképp nem tudom megrendszabályozni a lurkót. Én nem tehetem meg, hogy kizavarom a szobámból, ha pl a gyerek elengedi a füle mellett, amit kértem tőle vagy olyasmit vett le az asztalról amit nem szabad - pl fullra megtöltött (heti)gyógyszeradagoló, bicska, légkondi távirányító vagy éppenséggel a Papa x10ezer forintos szemüvege... Persze mindezt úgy, hogy Papa csak tessék lássék módon utánaszól a gyereknek, hogy vigye vissza. Bakker más sem hiányzik, minthogy a gyógyszeresdobozt kinyissa és a benne lévő színes golyócskákat szopogassa...
Érthetetlen számunkra, hogy miért ragaszkodik még mindig a zoknihoz alváskor. Még tegnap is le kellett őt beszélni arról, hogy a pizsihez zoknit vegyen fel...
Jó szokások: Szeret egyedül enni! Pudingot, joghurtot pohárból, mindössze csak arra kell ügyelni, hogy az asztal ne legyen túl magas, mert akkor az ölében landol minden kanál tartalmának minimum a fele. De ha otthon a kisasztalkájánál eszi, akkor meglepően tisztán tud kanalazni a dobozból. Még nem fogja meg mindig a dobozt, de egy icipici segítség után eszébejut, hogy úgy tényleg könnyebb enni belőle. (Jaj nekem, ha éppen akkor a totális segítség nélküli evés jut eszébe...)
Vannak Thomasos könyvei, amiket egyesével szokott "olvasgatni" és ha már nem kell neki, akkor odaadja, hogy tegyük vissza és megmondja hogy melyiket kéri helyette (szívás van, mert az egyik kedvenc könyve Perbálon maradt a rokonoknál :( )
Már képes egyedül levenni a szandálját, csak kipihentnek kell lennie hozzá, mert ha nyűgös, türelmetlen éppen, akkor csak hiszti és csapkodás a vége.
Végre képes elmondani nagyából, hogy mit szeretne. Reggel a kakaót már úgy kérte Apától, hogy "Apa csiná kakaó". Eddig el tudta volna mondani, csak nem akarta... A türelmetlenségről is úgy látszik, sikerül leszoktatni, mert már nincs mindig hiszti, ha azonnal nem kap meg valamit.
A cumival is megbékélt már, hogy csak alváshoz kapja meg. Persze ezalól azért néha vannak kivételek, pl tegnap, amikor extra nyűgi volt (ugye csak az időjárás vagy fogacska, esetleg pocak volt az oka?).
Játékok: Vannak ugye a klasszikus játékok: autók, labdák, építőkockák, formabedobók, plüssök. Szeret velük játszani, de csak ha van társ is hozzá. mondjuk az autókat berregtetve tolja, felteszi a konyhapultra vagy az asztalra és ott tologatja őket, néha "tütű" van. Viszonylag jól eljátszik ezekkel, de csak rövid időre. A formabedobót inkább velünk szereti rakosgatni, az építést is inkább csak velünk, bár menne neki egyedül is, de ezek olyan játékok számára, amiket kettecskén jó játszani.  Labdákkal egyedül is jól eljátszik, bár ez sem tart sokáig, általában 5 perc után megunja.
Aztán vannak a könyvek. Szereti őket lapozgatni, főleg azokat, amiknek nem kartonból vannak a lapjai, mert azokat már jó részt szétszedte lapjaira vagy az összeragasztott oldalakat húzta szét. A vékonyabb lapú könyveket már egészen higgadtan tudja lapozni, meglepő módon eddig csak 2-3 alkalommal kellett őket ragasztani.
A plüssmacikat gyakran cipelgeti (van két kb 40centis), néha leülteti őket és egymáshoz fejeltetve a macikat, mondja, hogy "bumm" (brumm), máskor meg a két maci őt fejeli le :)
Szeret rajzolni, de azt is csak többedmagával. Hétvégén vittünk a szülinapos Dodónak lemosható zsírkrétát, amivel a 3 gyerek remekül eljátszott hosszabb időre is. Ha otthon rajzolgatunk, akkor inkább megkér minket, hogy rajzoljunk neki pl. csigát (és énekli hozzá a csigabiga kezdetű dalt :) ).
Erről a dalról jut eszembe, hogy imádja a mondókákat. mondja egyedül is, amit tud, de élvezettel hallgatja az újakat is. Sajnos nekünk nincs túl sok a tárunkban, de már megvan a könyv, igyekszünk bővíteni a repertoárt. A dalokkal ugyanez a helyzet.
Szereti a csikizős, incselkedős játékokat is. Gyakran ő jön oda hozzánk, hogy "csikicsiki" vagy "pocak" és akkor tudjuk, hogy most hancúrozni szeretne :)
Jaj és a Bence számára nagyon ízlő ételekkel is tud ám incselkedni rendesen :D Bebújik a szekrénybe a fejével, hogy az odarejtett nasit (kölesgolyót) egyedül ehesse meg :) Közben időnként kihajol és teli szájjal mondja és mutatja Apának, hogy nincs több :D Majd ismét behajol, hogy megtömje a csemegével a száját :) A minap engem borított ki azzal, hogy amint elkezdtem enni a részemet a túrórudiból, odajött és kivette a kezemből, sőt még a számba is bekukucskált, hogy van-e benne még felhasználható darabja az édességnek :D Persze a keze és a szája tele volt az ő adagjával ;)
Továbbra is favorit a Thomas-etetés. Akkor vagyok mérges kicsit emiatt, amikor a ruháján is van Thomas (ha a zokni is az, akkor az ugye +2 száj) és őket is mindig végig kell etetni, mielőtt Bence megkapná a kanál ételt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése